2011. december 22., csütörtök

Narancs dzsem



Hozzávalók, amennyiből készítettem: 5 db nagyobb narancs, kb 1,3 kg, egy-másfél citrom leve, kb 55-60 dkg cukor, vagy ízlés szerinti mennyiség, 1 darabka fahéj, 1 csillagánizs, 6-7 szem szegfűszeg, 2 tasak vaníliás cukor, 1 tasak dzsemfix, szalicil.

Elkészítése:
A narancsot meghámozzuk, a héj alatti fehér réteget és a gerezdek közötti hártyát is eltávolítjuk. Feldaraboljuk, majd a cukorral, vaníliás cukorral és a fűszerekkel elkezdjük főzni. A cukrot csak részletekben adjuk hozzá, kóstoljuk meg közben, hogy milyen édes, kell-e még hozzáadni. Elég sok levet enged, de a dzsemfixtől szépen besűrűsödik. Mikor már készre főtt, kivesszük a fűszerdarabokat, hozzáadjuk a dzsemfixet, és már csak néhány percig főzzük. 
Forrón üvegekbe töltjük, tetejére késhegynyi szalicilt teszünk és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Kissé kesernyés ízű, pikáns dzsem.

A dzsemet akár karácsonyi ajándékként is adhatjuk, ekkor tetejét beboríthatjuk színes karácsonyi papírral, és díszíthetjük aranyszalaggal, vagy csinosíthatjuk bármilyen más módon .....

A főzés megkezdése

Üvegekbe töltve - csupán négy ilyen kis üveggel lett belőle



1 megjegyzés: