2011. január 26., szerda

Disznótoros savanyú pörkölt, avagy Sauerprie



Hozzávalók: kb. 30 dkg oldalas (abból a részéből, ahol rövidek már a csontok), egy sertés vese, egy fél szív, kb. 20 dkg sertés máj, egy nagy fej vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál ecet, só, liszt, zsír, őrölt paprika, erős paprika.

Otthon, kiskoromban, ezt a német eredetű ételt mindig disznóvágások alkalmával főzte a családunk, amit Sauerprie-nek neveztük. Magyarul savanyúmártást jelent. Bár a disznóvágások ideje már elmúlt, de Anyukám azóta is minden télen egy-két alkalommal elkészíti.

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A vesét előzőleg alaposan megtisztítjuk és kiáztatjuk. A hagymához hozzáadjuk a kockára vágott húst és a belsőségeket, a máj kivételével, mert az csak később jön bele. Együtt pirítjuk egy kicsit, mint a hagyományos pörkölteknél. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, beletesszük a babérleveleket, és aki szereti erős paprikát is főzhet bele. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a májat is. Amikor kész, kevés rántással besűrítjük, és hozzákeverjük az ecetet. Héjában főtt krumplival tálaljuk.



4 megjegyzés:

  1. Ha jól tudom, azért is készítették elsősorban disznóvágáskor, mert víz helyett az abálólével öntötték fel, és attól extra plusz isteni ízek kerültek bele, volt ahol savanyúlevesnek hívták, mert hígabbra készült :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nálunk ez mindig így készült, a hígabb változatot nem ismerem. A disznóvágás napján ebédre volt ez a pörkölt, és akkor az abálólé még nem készült el, csak később délután. De biztos úgy is finom....

      Törlés